„Три свещи: Белези от Балканските войни“

Общински драматичен театър „Боян Дановски“ организира среща-разговор с екипа на документалния филм „Три свещи: Белези от Балканските войни“ и прожекция на 16 октомври от 17.30ч. в Театралния салон. Представянето се организира в чест на годишнината от завръщането в Родината на българските войници, пленени в Междусъюзническата война – 9 октомври 1913г.

Вход свободен.

 

„Три свещи: Белези от Балканските войни“ – документален филм

Продължителност: 78 мин.

Език: Български, гръцки, сръбски, македонски, английски, френски

Субтитри: Български, английски

 

Режисьор: Диана Захариева

Сценаристи: Диана Захариева, Господин Неделчев-Дидо

Композитор: Борис Карадимчев

Оператори: Димитър Неделчев, Борис Тодоров

Продуцент: Господин Неделчев-Дидо

Продукция на Дидофилм ЕООД със подкрепата на ИА Национален филмов център.

 

Режисьора на филма Диана Захариева е родена в Брезник, живяла и учила в Перник, от 15 години работи в Българска национална телевизия. За филма  „Три свещи: Белези от Балканските войни“ е носител на наградата на Българската филмова академия 2015 за „Най-добър режисьорски дебют в документалното кино“. Филма е номиниран и за „Най-добър оператор на документален филм“.

На представянето в Перник ще присъстват:

Анна Златева – ст. н. с. Институт за исторически изследвания, БАН

Елена Бугарчева – ст. експерт ДА, София

Майор д-р Далибор Денда – Институт за стратегически изследвания, Белград

Георги Радославов – историк, ДА- Перник

Диана Захариева – режисьор

Господин Неделчев – продуцент

 

 

АНОТАЦИЯ ЗА ФИЛМА

„ТРИ СВЕЩИ: БЕЛЕЗИ ОТ БАЛКАНСКИТЕ ВОЙНИ“ е документален филм, разказващ истинската история на един български войник, герой от  Балканските войни, през погледа на неговата потомка Диана Захариева, която е режисьор и сценарист на лентата.

Мистериозната история става повод  да бъдат разкрити причините за Първата и за последвалата я Втора Балканска война, останала известна в историята като Междусъюзническа.

 

Мащабният проект, заснет на териториите на България, Македония, Сърбия и Гърция, проследява събития, които създават и продължават да подклаждат напрежение на Балканите в продължение на цял век. Наяве излизат малко познати, но ужасяващи факти за Балканската трагедия от онова време.  За масовия геноцид над мирното население, за зверствата и издевателствата над хиляди пленници. Теми, които са табу и днес.

 

Официалните гледни точки на засегнатите страни са защитени от историци и военни, и са подкрепени с архивни документи, кадри и спомени на очевидци. Кулминация е разкриване съществуването на гръцки пленнически лагери, по чиито образец, по-късно в западна Европа, са създадени чудовищните концлагери.

 

Защо българи, сърби и гърци се мразим и какво не можем да разделим вече повече от сто години? Познаваме ли историята си или сляпо вярваме на онова, което удобно ни е било разказвано? Какви са фактите, какво е потулено и защо? На тези въпроси търси отговори и режисьорката Диана Захариева в своя дебютен филм.

 

„Три свещи: Белези от Балканските войни“ е и последният филм, чиято музика е дело на композитора Борис Карадимчев.

МНЕНИЯ ЗА ФИЛМА

Проф. д-р Надежда Маринчевска, сп. „Кино”, бр.1/2015

„Интересен и неочакван е филмът „Три свещи“ на Диана Захариева, разглеждащ материал, който досега почти не е бил обсъждан в нашето общество. Това е втората Балканска война, войната между съюзниците и съдбата на хиляди българи (не само войници, но и мирно население), които са били избити като пленници по изключително жесток начин. Филмът на Захариева е шокиращ и същевременно прецизно подплатен с доказателства от труднодостъпни архиви.”

Major dr Dalibor DENDA, „Институт за стратегически изследвания” към МО на Р. Сърбия

„Филмът е направен без мисъл за омраза или заклеймяване на другата страна. Във фокуса е човешкото страдание и болка. Очевидно е желанието за диалог по парливите въпроси от миналото, за да се изчисти всичко неясно между нас.”

Capitaine, le Dr histoire Ivan CADEAU, зам.гл.редактор на Revue historique des armées

„Сериозно и добре документирано проучване, което извежда цялата сложност и ужаса на войните, разтърсили Балканите в началото на ХХ век. Филмът показва много добре проблемите и взаимовръзките, довели до конфронтацията и последвалото насилие. Един отличен документален филм, при това върху непозната и малко разработвана тема.”

 

CinéWomen Review” – 5/2015

„Три Свещи: Белези от Балканските войни” е документален филм, впечатляващ с финеса на уловените емоционални реакции, както с изтънченото операторско майсторство и ясен разказ. Напомнящ на ранните творби на Жан-Мария Щрауб и Даниел Хюле.”