КИНО В ТЕАТЪРА

КИНО В ТЕАТЪРА

12 и 13 декември от 11.00ч.

„Коледа в страната на чудесата“, комедия, семеен
САЩ, Канада

В ролите: Кармен Електра, Патрик Суейзи, Тим Къри, Престън Лейсли, Камерън Брайт.
Продължителност: 95 мин., озвучен на български.

Току-що преместили се в Едмънтън от Лос Анджелис, семейство Сондърс нямат приятели, нямат пари, а с изключение на малката Мери – нямат и коледен дух.
Но нещата скоро се променят, когато Мери и 12-годишния Брайън намират в мола чанта, пълна с пари. Така те се впускат в коледни покупки... Поне до момента, в който престъпниците, чиито са парите, разбират у кого са.

 

 

 

 

12 декември, 18.00ч.

На 12 декември от 18.00ч. в киното на театъра гледайте на голям екран българския игрален филм „Урок“.
Вход свободен срещу талон от касата на театъра. В деня на прожекцията ще бъдат допускани зрители до изчерпване на местата.
„Урок“ е един от трите филма финалисти за наградата ЛУКС на European Parliament (LUX Prize) Филмите се излъчват по традиция във всички 28 европейски страни със субтитри на 24-те официални езика на Европейския съюз. Целта на Филмовите дни ЛУКС е
да се сподели многообразието и богатството на европейското кино.
„Урок“ е български игрален филм от 2014 година на режисьорите - Кристина Грозева и Петър Вълчанов. Филмът взима участие в множество филмови фестивали по света, сред които София Филм Фест и фестивали в Торонто, Сан Себастиан, Варшава, Токио, Солун, Анже, Куенка и Гьотеборг.[1]
Режисьор Кристина Грозева, Петър Вълчанов
Продукция Магделена Илиева, Кристина Грозева, Петър Вълчанов, Константина Ставрианоу, Рена Воугиокалу
Сценарий Кристина Грозева, Петър Вълчанов
В ролите Маргита Гошева, Иван Бърнев, Стефан Денолюбов, Иван Савов, Андреа Тодорова, Иванка Братоева
Оператор Крум Родригес
Жанр Драма
Времетраене 105 минути
Страна България, Гърция
Език Български
Цветност Да
Вестникарско заглавие се разгръща във филм с висок емоционален градус, който хваща за гърлото без грам патетика. Гледайте новия български Урок – по кино и човечност.
"Провинциална учителка обра банка с пистолет-играчка". Това е заглавието от новините, което пали Кристина Грозева и Петър Вълчанов да създадат пълнометражния си дебют. Урок обаче не се хлъзва по евтината сензация – двамата режисьори вземат абсурда, който ни заобикаля само за стартова точка и оттам нататък надграждат универсална социална драма в духа на класическия неореализъм. Историята се плете назад към мотивите, които карат един човек да стигне до крайности – но без да размахва пръст и да дава готови отговори.
Маргита Гошева е болезнено истинска като Надежда – учителка по английски в малък град, която се опитва да даде морален урок на свой ученик, извършил кражба. В същото време тя самата се оказва пред поредица от трудности, които разклащат вътрешния й барометър. Когато от едната страна на везните стоят нравствените й принципи, а от другата – съдбата на нейното семейство, избухва истинска война между Надежда и Живота, в която победител и победен постоянно сменят местата си. Изобщо не ни е страх да кажем, че тази българска кино борба за оцеляване (физическо и морално) не отстъпва по нищо на белгийската Два дни и една нощ на братя Дарден.
Формулата на Урок е проста – силна, добре разказана история, която прескача клишетата, патоса и излишната бъбривост на изразните средства. Поучението за десерт също ни е спестено, благодарим! Нищо чудно, че филмът постигна такъв фестивален успех – 4 награди на София Филм Фест, приз за дебют от Сан Себастиян и Гьотеборг и награди от Солун, Токио и Варшава. По време на снимките хонорарите са нула, но екипът се справя за шестица, защото разполага с една тайна съставка – талантът, който те кара да се смееш, плачеш и вълнуваш от началото до края. Нашата оценка за Урок? Задължителен.