30 минутен откъс от постановката „Кракра” в изпълнение на актьори пернишкия театър „Боян Дановски” тръгва из пернишките училища и читалища

30 минутен откъс от постановката „Кракра” в изпълнение на актьори пернишкия театър „Боян Дановски” тръгва из пернишките училища и читалища. Това беше обявено на нарочна пресконференция днес. На нея присъстваха кметът Вяра Церовска, зам.кметът Севделина Ковачева, секретарят на общината Радослава Манова и директорът на театъра Иво Горчев. Учениците от 40 училища и хора в 30 читалища ще могат да видят част от постановката, която е факт благодарение на пиесата на Цанко

  • Предишна
  • 1 of 13
  • Следваща
Живков. Мини-постановката вече беше показана по време на тържественото отбелязване на 90-годишнината на автора.

„Тази година се навършват 1000 година от подвига на българския болярин Кракра. Това е събитие, което е повод за историческа гордост. Крепостта, всичко, което се е случвало преди 1000 години е в основата на развитието на нашия град и е повод за самочувствие на перничани. Затова от постановката на пернишкият театър, която е впечатляваща и се надявам учениците, които я видят да почувстват всичко, което актьорите искат да им покажат. ” – каза кметът Вяра Церовска.

„Този спектакъл дава възможност на абсолютно всички деца, които учат на територията на община Перник да се запознаят със своята история. Да се събуди интереса им. И да ги направи горди от това, което се е случвало по пернишките земи. Тази постановка е началото на отбелязването на 1000 годишнината от втората обсада на крепостта Кракра” – допълни зам.кметът Севделина Ковачева.

„ С тази постановка ние тръгваме по училищата и читалищата, за да разясним на всички какво се е случило преди 1000 години и защо е важно да се знае.30-минутен откъс от постановката сме направили заедно с автора от важните неща в поведението и дилемата, която трябва да реши Кракра преди 1000 години. Ще се радвам, ако възбудим интереса към историята у повече деца. Всички знаят крепостта, знаят Кракра, но малко знаят каква точно е била ролята му и какво се е случило преди толкова много години” – каза директорът на театъра Иво Горчев.

След премиерното представяне на 26 април, когато отбелязахме 90-годишнината на автора на пиесата "Кракра" - Цанко Живков, първи го видяха децата от училището в Батановци /03 май/. На 04 май го представихме пред учениците от кв.Църква. Благодарим за отзивчивостта на директорите на двете училища г-жа Димитрова и г-жа Лозанова, за вниманието и интереса на децата. Кратко въведение в епохата направи археологът от РИМ в Перник Василка Паунова.
На 05 май ще сме в ГПЧЕ "Симеон Радев" в Перник, на 09 май в 12 ОУ - Перник. 08 юни ще бъдем в софийското читалище "Славянска беседа", 10 юни - НЧ "Св.Св.Кирил и Методий-1933". Предстоят още училища, читалища и населени места, които ще посетим.